Bosna i Hercegovina
Agencija za javne nabave i
Ured za razmatranje žalbi
 
BOS HRV СРП ENG
POČETNA O NAMA VIJESTI LEGISLATIVA LINKOVI KONTAKT
 
KONSULTACIJE S JAVNOŠĆU
NABAVE
OBUKE
IZVJEŠĆA
PRAKTIČNA PRIMJENA
PUBLIKACIJE
OBAVIJESTI-STARI ZJN
ON-LINE TEČAJ
PRESS
Vijesti
 
2007 GODINA
2008 GODINA
2009 GODINA
2010 GODINA
2011 GODINA
2012 GODINA
2013 GODINA
2014 GODINA
2015 GODINA
2016 GODINA
2017 GODINA
2018 GODINA

 

 
10.12.2018.::
Održana press konferencija povodom Svjetskog dana borbe protiv korupcije
Predlaganjem konkretnih rješenja za izmjene i dopune Zakona o javnim nabavama BiH, te organizacijom edukacija za sudije i tužitelje u cilju učinkovitije primjene Zakona i identificiranja korupcije, Antikorupcijska mreža ACCOUNT je u suradnji sa Agencijom za javne nabave dala doprinos uspostavljanju transparentnijeg i odgovornijeg sustava javnih nabava. Za ozbiljniji iskorak u borbi protiv korupcije, potreban je odlučniji iskorak svih institucija sustava, poručeno je sa danas održane konferencije za medije.
 
“Agencija za javne nabave, te pojedini predstavnici pravosudne zajednice, pokazali su da postoje pojedinci koji žele da se bore protiv korupcije u javnim nabavama. Nažalost, potrebna im je jača podrška. I dalje javna sredstva kroz sustav javnih nabava izravno odlaze u ruke kriminalaca, na štetu cijelog društva. Nevladin sektor je uspjeo da u Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavama uključi konkretne prijedloge kojima se prevenira korupcija. Nastavit ćemo da pratimo proces usvajanja legislative” - kazao je Eldin Karić, direktor ACCOUNT-a.
 
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavama predviđa oštrije novčane kazne, inspekcijski nadzor, te definiranje kaznenog djela u oblasti javnih nabava.
 
“Nacrt zakona je u proceduri, tek treba da dođe do Vijeća ministara BiH, potom i u Parlamentarnu skupštinu. U amandmanskoj fazi će se pokazati pravo lice, tko je za, at ko protiv antikoruptivnih rješenja” - kazao je direktor Agencije za javne nabave BiH Đenan Salčin, te istakao:
 
“Zabrinjava obrazac ponašanja da je namještanje tendera, dostavljanje tenderske dokumentacije, brat – bratu, otac – kćerci...postalo ponašanje koje je normalno. Agencija će do kraja godine podnijeti 7-8 prekršajnih prijava, kako bi krenuli u kažavanje. Došlo je vrijeme da država pošalje jasnu poruku da se koruptivni obrasci ponašanja neće tolerirati.”
 
O pravosudnoj praksi procesuiranja zloupotreba i korupcije u sustavu javnih nabava govorili su Milica Pranjić, pravna savjetnica u Sudu BiH i Adnan Tulić, šef Odsjeka za organizirani kriminal Tužiteljstva USK.
 
“Sudska praksa je pokazala da nema dobrih i loših zakona, ključna je primjena zakona. Analiza prakse Suda BiH je pokazala da u postojećem Zakonu o javnim nabavama postoji problem u sankcijama. Sud BiH cijeni da je predloženo uvođenje inspekcijskog nadzora dobar korak. Kazna mora da postoji. Neko mora da zaštiti javni interes” - poručila je Milica Pranjić.
 
Kazneno djelo korupcije je po svojoj samoj prirodi teško dokazivo. Kad je riječ o javnim nabavama, većina koruptivnih djela se sagledava kroz prizmu zloupotrebe službenog položaja.
 
“Praksa je poražavajuća. Kod aktera korupcije u sustavu javnih nabava ne postoji strah da će se suočiti sa adekvatnim represivnim odgovorom pravosudnog sustava. Stručna pravosudna zajednica se mora uključiti u izmjene i dopune zakona, te ponuditi definiciju oblika kaznenog djela korupcije u javnim nabavama” - poručio je Adnan Tulić.
 
Antikorupcijska mreža ACCOUNT i Agencija za javne nabave su održale konferenciju za medije u oblasti javnih nabava povodom obilježavanja 9. prosinca- Svjetskog dana borbe protiv korupcije.
 
 
 
 
Vi ste posjetilac broj: 368350
Trenutno online: 8
22.01.2019.
početna o nama wisppa go-procure webmail mapa sajta kontakt