Босна и Херцеговина
Агенција за јавне набавке и
Канц. за разматрање жалби
 
BOS HRV СРП ENG
ПОЧЕТНА О НАМА НОВОСТИ ЛЕГИСЛАТИВА ЛИНКОВИ КОНТАКТ
 
КОНСУЛТАЦИЈЕ С ЈАВНОШЋУ
НАБАВКЕ
ОБУКЕ
ИЗВЈЕШТАЈИ
ПРАКТИЧНА ПРИМЈЕНА
ПУБЛИКАЦИЈЕ
ОБАВЈЕШТЕЊА-СТАРИ ЗЈН
ON-LINE КУРС
PRESS
Новости
 
2007 ГОДИНА
2008 ГОДИНА
2009 ГОДИНА
2010 ГОДИНА
2011 ГОДИНА
2012 ГОДИНА
2013 ГОДИНА
2014 ГОДИНА
2015 ГОДИНА
2016 ГОДИНА
2017 ГОДИНА
2018 ГОДИНА
 
10.12.2018.::
Одржана press конференција поводом Свјетског дана борбе против корупције
Предлагањем конкретних рјешења за измјене и допуне Закона о јавним набавама БиХ, те организацијом едукација за судије и тужиоце у циљу ефикасније примјене Закона и идентификовања корупције, Антикорупцијска мрежа ACCOUNT је у сарадњи са Агенцијом за јавне набавке дала допринос успостављању транспарентнијег и одговорнијег система јавних набавки. За озбиљнији искорак у борби против корупције, потребан је одлучнији искорак свих институција система, поручено је са данас одржане конференције за медије.
 
“Агенција за јавне набавке, те поједини представници правосудне заједнице, показали су да постоје појединци који желе да се боре против корупције у јавним набавкама. Нажалост, потребна им је јача подршка. И даље јавна средства кроз систем јавних набавки директно одлазе у руке криминалаца, на штету цијелог друштва. Невладин сектор је успио да у Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама укључи конкретне приједлоге којима се врши превенција корупције. Наставићемо да пратимо процес усвајања легислативе” - казао је Елдин Карић, директор ACCOUNT-а.
 
Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама предвиђа оштрије новчане казне, инспекцијски надзор, те дефинисање кривичног дјела у области јавних набавки.
 
“Нацрт закона је у процедури, тек треба да дође до Савјета министара БиХ, потом и у Парламентарну скупштину. У амандманској фази ће се показати право лице, ко је за, а ко против антикоруптивних рјешења” - казао је директор Агенције за јавне набавке БиХ Ђенан Салчин, те истакао:
 
“Забрињава образац понашања да је намјештање тендера, достављање тендерске документације, брат – брату, отац – кћерци...постало понашање које је нормално. Агенција ће до краја године поднијети 7-8 прекршајних пријава, како би кренули у кажавање. Дошло је вријеме да држава пошаље јасну поруку да се корупциони обрасци понашања неће толерисати.”
 
О правосудној пракси процесуирања злоупотреба и корупције у систему јавних набавки говорили су Милица Прањић, правна савјетница у Суду БиХ и Аднан Тулић, шеф Одсјека за организовани криминал Тужилаштва УСК.
 
“Судска пракса је показала да нема добрих и лоших закона, кључна је примјена закона. Анализа праксе Суда БиХ је показала да у постојећем Закону о јавним набавкама постоји проблем у санкцијама. Суд БиХ цијени да је предложено увођење инспекцијског надзора добар корак. Казна мора да постоји. Неко мора да заштити јавни интерес” - поручила је Милица Прањић.
 
Кривично дјело корупције је по својој самој природи тешко доказиво. Кад је ријеч о јавним набавкама, већина коруптивних дјела се сагледава кроз призму злоупотребе службеног положаја.
 
“Пракса је поражавајућа. Код актера корупције у систему јавних набавки не постоји страх да ће се суочити са адекватним репресивним одговором правосудног система. Стручна правосудна заједница се мора укључити у измјене и допуне закона, те понудити дефиницију облика кривичног дјела корупције у јавним набавкама” - поручио је Аднан Тулић.
 
Антикорупцијска мрежа ACCOUNT и Агенција за јавне набавке су одржале конференцију за медије у области јавних набавки поводом обиљежавања 9. децембра- Свјетског дана борбе против корупције.
 
 
 
 
Vi ste posjetilac broj: 368350
Trenutno online: 9
22.01.2019.
почетна о нама wisppa go-procure webmail мапа сајта контакт